Over ons

Peter Pelzer begon 35 jaar geleden met druiventeelt, in eerste instantie uit interesse in planten. Wat begon als een hobby groeide uit tot een wijngaard van inmiddels 3 hectare. Gedurende deze tijd heeft hij veel inzicht vergaard in zowel de druiventeelt als de vinificatie.

Vanaf het eerste uur wantrouwde hij commerciële gewasbeschermingsmiddelen en ontwikkelde hij een gevoel voor natuurlijke oplossingen. Aanvankelijk werkte hij met natuurlijke bestrijdingsmiddelen, maar de laatste 15 jaar is het besef gekomen dat microorganismen de echte oplossing zijn voor veel problemen in de druiventeelt.

Zoon Chris heeft er na een biologie-opleiding in Nijmegen (met als specialisme plantmicrobe interacties) in 2017 voor gekozen zich aan te sluiten bij Domein Aldenborgh. De bundeling van ervaringen en inzichten uit praktijk en theorie leidt tot een steeds verder gaande verfijning van de Aldenborgh-aanpak.

Onze wijngaard is gelegen op de zuidflank van de boerenberg in Eys, een dorpje in Zuid-Limburg. Het prinsbisdom Luik had in de enclave Eys tot het einde van de 16eeuw eigen wijngaarden. De naam van ons domein, Aldenborgh, verwijst naar de oude ‘borg’ die hier stond: Een verstevigd huis, ook wel mottekasteel genoemd. Het stenen huis zelf staat er niet meer, maar de omwalling van de borg is vandaag de dag nog altijd zichtbaar. Onze wijnkelder ligt direct onder het toenmalige mottekasteel. We laten dit ook tot uitdrukking komen op het etiket van onze fles, zodat de borg en haar rijke wijngeschiedenis blijven voortleven.