Onze Filosofie

Wijn maken in de wijngaard

Omdat wij niet met synthetische bestrijdingsmiddelen of kunstmest werken, krijgt de natuur op onze wijngaard alle kans om zich te ontwikkelen. Dit vertaalt zich in een rijke cultuurbodem voor onze druivenplanten. Rondom en tussen de ranken groeien tal van bomen en planten. Zeldzame zangvogels nestelen in de wijngaard en voeden zich met een rijk aanbod aan insecten. Er is zelfs een dassenburcht. Dankzij respect voor de natuur kent onze wijngaard een bosachtige biodiversiteit. 

 

De 'terroir' (de ondergrond) van de wijngaard bestaat uit een centimeters dunne laag löss met direct eronder Gulpener en Kunrader Krijt, doorvlochten met vuursteen. De druivenranken wortelen direct in deze minerale lagen en nemen hieruit hun voedingsstoffen op. Deze terroir leidt niet tot weelderig groeiende ranken, maar wél tot de  complexe wijnen die ons domein zo kenmerkt. 

Dankzij natuurlijke groei van onze druivenranken krijgen wij een optimale smaakextractie van de ondergrond in de wijn. Wij oogsten zowel de druiven als de gisten die erop leven en samen bepalen zij de smaak van de wijn

Natuurwijn in wording

In een wijnkelder uit kalkmergelsteen wordt onze wijn geboren. Wij oogsten niet alleen de druiven, maar ook op de druiven aanwezige gisten. Enkele weken voor de oogst knippen we al een aantal druiventrossen om er een giststarter van te maken. Deze giststarter zorgt voor een optimale vergisting.

 

In eikenhouten vaten krijgt het sap van ons alle kans om zich te ontwikkelen. Klaring vindt uitsluitend plaats via de natuurlijk weg van bezinking en overheveling. Ook in de wijnkelder hebben wij respect voor de natuur. Jarenlange ervaring leert dat een 100% natuurlijke en ecologische wijnproductie essentieel is voor het behoud van de waardevolle voedingsstoffen in wijn. Onthaasten is bij Aldenborgh geen modieus begrip: wij zorgen al jaren voor een geborgen plek, waar de wijn rustig en veilig op smaak kan komen.

In het voorjaar van 2021 interviewde Xavier Cortenraedt van Chapeau Magazin Chris over de filosofie van Domein Aldenborgh.